Hoe voorkom je ziekteverzuim onder het personeel?

Een hoog ziekteverzuim kan een bedrijf heel veel geld kosten. In Nederland is het zo geregeld dat een zieke medewerker tot twee jaar lang doorbetaald moet krijgen. Bedenk nu eens dat er een handvol langdurig zieke medewerkers zijn en je naast hun salaris ook nog eens vervangend personeel moet betalen. Dat is een flinke kostenpost. Het is dan ook niet voor niets dat bedrijven er alles aan moeten doen om ziekteverzuim onder het personeel tegen te gaan. Dat is geen eenvoudige opgave. Maar – als het lukt – wel heel waardevol.
Maar hoe pak je dit aan? Hoe voorkom je ziekteverzuim onder het personeel?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Gezonde levensstijl stimuleren

We weten allemaal hoe belangrijk een gezond leven is. Toch gaat dit ook vaak mis. Realiseer je dat het voor veel medewerkers niet vanzelfsprekend is om gezond te eten en voldoende te bewegen. Dat gaat nu misschien nog goed, maar dit kan in de toekomst grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten, maar ook spier- en gewrichtsproblemen. Dit kan allemaal extra ziekteverzuim tot gevolg hebben.

Als werkgever is het dan ook jouw verantwoordelijkheid om een gezonde levensstijl te stimuleren. Zo zijn er steeds meer bedrijven die gezonde voeding aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan fruit op het werk middels een fruitabonnement. Zo ligt er altijd lekker en vers fruit in de kantine. Hierdoor is het voor werknemers aantrekkelijker om fruit te pakken en een ongezonde snack te laten liggen.

Het zijn de kleine dingen die al een heel groot effect kunnen hebben. Door het goede voorbeeld te geven en gezondere alternatieven aan te bieden, draag je bij aan een gezonder leven voor alle medewerkers.

Let op de signalen van werkstress

Geestelijke klachten veroorzaken een groot deel van het langdurige ziekteverzuim. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een burn-out. Dit wordt meestal veroorzaakt door werkstress. Het is opvallend hoeveel werkgevers niet zien dat een werknemer ongelukkig is op zijn werk en ondertussen wel klagen over het hoge ziekteverzuim. Juist door de sfeer op kantoor zijn zoveel medewerkers immers onderuit gegaan. Wanneer je vaker hebt meegemaakt dat een medewerker door burn-out gerelateerde klachten langdurig thuis heeft gezeten, dan is het belangrijk om de werksfeer op kantoor eens onder de loep te nemen.

Wat wordt er van de werknemers gevraagd? Merk jij stress op bij een medewerker? Of zie je dat hij of zij zich steeds vaker korte tijd ziek meldt? Dan is het goed om in gesprek te gaan. Te tonen dat je hem ziet en vragen wat je kunt doen om het werkplezier te verhogen en iets van de druk weg te nemen. Wacht hier niet te lang mee.

Verhoog het werkplezier

Medewerkers die het naar hun zin hebben op het werk, zullen zich ook veel minder vaak afmelden. Dit is dan ook het beste medicijn tegen verzuim. Bedenk daarom dingen om het werkplezier te verhogen. Schenk bijvoorbeeld meer aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, laat ze meer vrij om zelf met nieuwe ideeën te komen en toon een ieder hoe waardevol ze zijn voor het bedrijf.

Terug naar Gezondheid