Haarverlies kan een zeer onaangename ervaring zijn. Als u het ooit hebt meegemaakt, weet u hoe machteloos u zich voelt en hoe het uw zelfvertrouwen ondermijnt. Het vervelende is dat u er niets aan kunt doen, behalve toekijken hoe uw haar uitdunt of de kale plek groter wordt. Ondanks het feit dat sommige mannen een kaal hoofd aantrekkelijk vinden, is deze "coupe" niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is haartransplantatie een geweldige manier geworden om de haargroei na verloop van tijd te stimuleren. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Wat komt er allemaal bij kijken en wat zijn de verschillen? In deze blogpost bespreken we het proces van een haartransplantatie.
Als je de ingreep analyseert is de haartransplantatie eigenlijk een vrij eenvoudige procedure voor een haartransplantatie kliniek. Gezonde haarzakjes worden verplaatst van het "donorgebied" naar het gebied van de hoofdhuid waar ze niet langer functioneel zijn. Binnen enkele dagen hechten de gezonde haarfollikels zich aan de nieuwe locatie en groeien ze gewoon verder. Na zes tot twaalf maanden is dan eindelijk het volledige effect zichtbaar en kun je weer volop genieten van een volle haardos. Er zijn echter meerdere opties mogelijk als we kijken naar deze procedure.
Tegenwoordig worden in Nederland twee verschillende soorten transplantaties uitgevoerd. Het is goed om te weten dat er meer dan twee zijn maar deze twee bekend staan als de veiligste en populairste technieken. De methodes heten Folliculaire eenheidstransplantatie (FUT) en folliculaire eenheidsextractie (FUE). Om alle benodigde follikels te transplanteren zijn in sommige gevallen meerdere sessies nodig omdat de operaties lang duren. Beide procedures worden onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.
FUT is de meest gebruikte behandelvorm onder Nederlandse patiënten. Bij deze ingreep wordt een reepje huid van het achterhoofd weggesneden. In deze huidstrook bevinden zich de gezonde haarzakjes die nodig zijn voor de groei van nieuw haar. De getransplanteerde haarzakjes uit deze strook worden vervolgens gebruikt om het kale deel van de hoofdhuid te bedekken.
Bij het relatief nieuwe FUE-proces wordt geen huid verwijderd omdat de haarfollikels individueel uit de donorlocatie worden geplukt. De kosten van een haartransplantatie liggen iets hoger en de procedure duurt bij deze methode iets langer. Omdat de wond niet wordt blootgelegd, is er minimale tot geen kans op littekenvorming of infectie. Dit maakt de FUE-methode tijdsintensiever maar wel nóg veiliger.
Natuurlijk ben je welkom om bij een kliniek een vrijblijvend consult te plannen. Hier kun je meer ontdekken over welke specifieke behandeling voor jou het meest geschikt is. Een consult is in de meeste gevallen helemaal gratis. Let altijd op de reputatie en deskundigheid van een kliniek voordat je een afspraak maakt. Kies bijvoorbeeld voor een een faciliteit als Zantman kliniek waar je kunt vertrouwen op 45 jaar ervaring met haartransplantaties en goede reviews.